Liczba wyników: 5548
Jak wynika z amerykańskiego rocznego raportu, w 2010 roku choroba Alzheimera spowodowała śmierć znacznie większej ilości osób niż się spodziewano. Demencja może być nawet trzecią najczęstszą przyczyną śmierci w USA.
Nowe badania wykazały, że gniew jest związany z wyższym ryzykiem chorób serca.
Badania z udziałem niemal 36 tysięcy mężczyzn, których zdrowie monitorowano przez 24 lata wykazały, że spacery mogą istotnie pomóc w zapobieganiu złamań szyjki kości udowej.
Grasica odgrywa zasadniczą rolę w rozwoju układu immunologicznego, bowiem wytwarza ważne komórki odpornościowe. Jednak stan tego kluczowego organu pogarsza się z wiekiem, a ponadto jest on podatny na uszkodzenia w wyniku transplantacji. Starzejąca się grasica często obniża odporność osób starszych na takie infekcje jak np. grypa, a chorzy poddani przeszczepowi szpiku kostnego, w ramach na przykład leczenia nowotworu krwi, mogą doznać uszkodzenia grasicy, co ma wpływ na układ immunologiczny.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Osoby, które nie jedzą mięsa, cechują się średnio o 7 mm Hg niższym ciśnieniem skurczowym i o 5 mm Hg niższą wartością ciśnienia rozkurczowego.
Bezsenność to nie nocne zaburzenie, ale określony stan mózgu. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzone przez grupę naukowców z Johns Hopkins University.
Dieta bogata w kalorie i węglowodany może spowolnić postęp zwyrodnieniowej choroby śmiertelnej Lou Gehriga.
Im więcej czasu starsza osoba spędza w pozycji siedzącej, tym bardziej jest narażona na niepełnosprawność. I to bez względu na to, jak często angażuje się w ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności.
Jak wynika z amerykańskich badań, otyła kobieta poświęca średnio tylko około jednej godziny w roku na intensywne ćwiczenia. Otyli mężczyźni spędzają na takiej aktywności około 3,6 godzin w roku.