Liczba wyników: 13644
Kobiety, które spędzają wiele godzin w pracy, mogą mieć poważne kłopoty zdrowotne - znacznie częściej dotyczą je choroby serca i rak.
Aktywność fizyczna jest dobra dla zdrowia psychicznego. A im bardziej zróżnicowane treningi, tym lepiej, mówią uczeni z Uniwersytetu w Bazylei. Jednym z powodów nasilenia problemów mentalnych w pandemii jest nie tylko izolacja, ale właśnie ograniczenie wysiłku fizycznego.
Picie niewielkich ilości czerwonego wina jest powszechnie uważane za ochronne dla serca. Okazuje się, że kieliszek lub dwa tego trunku przed zapaleniem papierosa może przeciwdziałać niektórym krótkoterminowym negatywnym skutkom palenia w naczyniach krwionośnych.
Według amerykańskich statystyk, jedna na cztery kobiety w wieku powyżej 65 lat nie jest w stanie przejść dwóch przecznic ani wejść po schodach. Niepełnosprawność ruchowa jest głównym rodzajem niepełnosprawności w Stanach Zjednoczonych i kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do utraty niezależności. Jednocześnie wiadomo, że lekka aktywność fizyczna, w tym zakupy lub spacer, może poprawić mobilność seniorek.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Ludzie częściej robią „mikroprzerwy" w pracy, kiedy są zmęczeni - i dobrze. Odkryto, że mikroprzerwy pomagają wyczerpanym pracownikom odzyskać siły i lepiej angażować się w pracę w ciągu dnia.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Inhibitory cholinoesterazy to grupa leków zalecanych w leczeniu choroby Alzheimera. Jednak ich wpływ był poddawany w wątpliwość, teraz badacze z Karolinska Institutet w Szwecji dowiedli, że są skuteczne - dają korzyści poznawcze i zmniejszają śmiertelność pacjentów w ciągu pięciu lat od postawienia diagnozy.
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Po raz pierwszy wyraźnie pokazano związek między częstotliwością i czasem trwania „nieświadomego czuwania" (ang. unconscious wakefulness) podczas snu nocnego i zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca i naczyń krwionośnych oraz zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet.