Liczba wyników: 5280
W naszym kraju prawie co czwarta kobieta, która zachoruje na nowotwór złośliwy, będzie miała raka piersi. Choroba ta każdego roku dotyka około 14 tysięcy Polek. Niestety to jedna z głównych przyczyn zgonów kobiet przed 65. rokiem życia. W miesiącu walki z rakiem piersi warto przypomnieć, że profilaktyka, a także wczesne wykrycie nowotworu i podjęcie leczenia pozwalają nawet na całkowity powrót do zdrowia.
W 2030 roku na świecie będzie żyło 75 mln osób z chorobą nowotworową zdiagnozowaną w ciągu pięciu poprzedzających lat – wynika z danych „World Cancer Report 2008”. Już dziś można poczynić kroki, aby ta prognoza nie musiała się sprawdzić. Dziś zdiagnozowanie raka nie musi oznaczać wyroku, ponieważ leczenie nowotworów przynosi coraz lepsze efekty. Wszystko zależy od nas – od wykonywania badań profilaktycznych.
Wielu z nas chce szybko i trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Okazuje się, że jednym ze sposobów może być zaprzestanie spożywania mięsa. Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda potwierdzili związek pomiędzy rodzajem diety i wagą badanych oraz wykazali, że wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wtedy, gdy posiłki obu grup charakteryzują się podobną kalorycznością.
Zanieczyszczenie powietrza zostało włączone do grupy najbardziej szkodliwych dla zdrowia czynników. Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie potwierdza związek skażenia środowiska z rakiem płuc.
Uśmiechnij się - to może pomóc w walce z nadciśnieniem.
Szacuje się, że długość naszego życia będzie wzrastała w stałym tempie: zyskujemy średnio niż trzy miesiące każdego roku. Jakkolwiek jakość życia sędziwych lat ulega poprawie, walka z niektórymi chorobami ciągle jest daleka od wygranej.
Prawie 30 milionów ludzi na całym świecie żyje w niewoli. Wielu z nich - kobiety, mężczyźni i dzieci - są ofiarami nielegalnego handlu ludźmi, wykorzystywania seksualnego i stanowią zniewoloną niewykwalifikowaną siłę roboczą.
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.
Otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna - sprzyja nie tylko chorobom serca, ale i rozwojowi raka.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami