Liczba wyników: 12164
Poczucie skrajnego osamotnienia może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci osoby starszej o 14 procent, ostrzega psycholog John Cacioppo z Uniwersytetu w Chicago.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Nie jest jasne, czy lęk zwiększa częste objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca i zaburzenia snu, czy też symptomy te wywołują zwiększony lęk. W każdym razie liczne badania potwierdzają, że nasilony lęk występujący podczas klimakterium niekorzystnie wpływa na jakość życia kobiet. Teraz nowe analizy pokazują taki sam związek również u kobiet po menopauzie.
Wraz ze wzrostem dziennych temperatur zwiększa się liczba pacjentów z kamieniami nerkowymi. Odkryto związek związek między upalnymi dniami i ryzykiem kamieni nerkowych.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Kiedy ludzie się zakochują, nie tylko doświadczają określonych emocji, ale też w konkretny sposób reaguje na to ich organizm, w tym mózg i serce.
Dieta może pomóc niektórym pacjentom z astmą. Eksperci z Uniwersytetu w Bonn mówią, że tak zwana dieta ketogenna skutkuje znacznie zmniejszonym stanem zapalnym dróg oddechowych.
Obcowanie z naturą, podziwianie sztuki i duchowa, religijna aktywność mogą wzmocnić układ odpornościowy i działać przeciwzapalnie, mówią uczeni z Uiwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Według nowych badań ludzie jedzą więcej, gdy spożywają posiłek z przyjaciółmi i rodziną. Takie zjawisko to element facylitacji społecznej, czyli tego, że obecność innych ludzi znacząco wpływa na nasze zachowanie.
Białko o nazwie sestryna może dać tyle korzyści, ile zyskujemy z dobrego treningu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami