Liczba wyników: 12320
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Espresso, latte, po irlandzku, niezależnie od tego, jaka kawę lubisz, jeśli pijesz jej bardzo dużo, możesz mieć problemy z sercem, ostrzegają eksperci.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Zdrowy sen odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmu dobowego w mózgu, co ma wpływ na pracę mózgu i nasze emocjonalne samopoczucie.
Osoby, które przeszły infekcję SARS-CoV-2, wirusem wywołującym COVID-19, wydają się być dobrze chronione przed ponownym zakażeniem, przynajmniej przez kilka miesięcy.
Niemal każdy od czasu do czasu się martwi. Kiedy jednak zamartwianie się staje się natrętne i obsesyjne, ingeruje w życie danej osoby i zagraża relacjom z innymi, mówią psychologowie.
Życie na terenach położonych na wyższych szerokościach geograficznych, czyli tam, gdzie zwykle światła słonecznego jest mniej, oznacza wyższą częstotliwość występowania zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (obsessive compulsive disorder, OCD).
Siwe włosy mają związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u mężczyzn.
W dzisiejszym świecie wygląd ciała może mieć silny wpływ na nasze wybory i zachowania, szczególnie te związane z dietą. Taki obraz jest czasem kształtowany lub zniekształcany przez wiele czynników, w tym obrazy z mediów, relacje, a nawet nasze nastroje. Jak mówią uczeni z Uniwersytetu Stanowego Florydy jeden, siłą napędową chęci, by przejść na dietę może być atrakcyjność partnera.
Seniorzy są bardziej skoncentrowani, mniej obciążeni lękiem i mniej niespokojni psychicznie niż ludzie młodsi.