Liczba wyników: 5596
Zażywanie statyn przez rok przed diagnozą raka płuc wiąże się z niższym o 12 procent ryzykiem zgonu z powodu tego nowotworu.
Amerykańscy uczeni odkryli związki, które zatrzymują produkcję białka o nazwie beta amyloid, substancji mającej udział w rozwoju choroby Alzheimera.
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Masz pracę, która wymaga wysiłku intelektualnego? Doceń to, bo dzięki niej możesz liczyć na zmniejszenie ryzyka demencji w starszym wieku.
Spożywanie substancji pochodzących ze stewii jest bezpieczne – orzekła Unia Europejska w 2011 roku. Mimo tego stewia, jak wszystko, co nowe, wciąż budzi kontrowersje.
Włoskie badania odkryły mechanizm odpowiadający za to, że nadmiar szkodliwego tłuszczu, takiego jak olej palmowy, może powodować cukrzycę w wyniku zniszczenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę.
Dlaczego nie mam ochoty na seks? – z tym pytaniem do seksuologów zwraca się coraz więcej Polek. Nie można udzielić jednej, uniwersalnej odpowiedzi. Kobiece libido, czyli moc napędowa życia erotycznego, jest szczególnie skomplikowaną siecią połączonych ze sobą różnorodnych czynników. O kwestiach związanych z pojęciem libido mówi seksuolog, dr n. med. Andrzej Depko.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Dieta o dużej ilości kalorii pochodzących z węglowodanów wywołuje więcej problemów zdrowotnych niż brak aktywności fizycznej, alkohol czy palenie papierosów razem wzięte.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami