Liczba wyników: 4284
Niestrawność, pieczenie oczu, ból głowy, pleców czy opuchnięte nogi to dolegliwości, które są codziennością dla wielu pracowników biurowych. Godziny spędzane w pozycji siedzącej, praca przed ekranem komputera i nieregularnie spożywane posiłki nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, aby nie dopadły nas „choroby zza biurka”?
Utrata wagi może mieć ogromny wpływ na znaczące osłabienie objawów cukrzycy - i nie ma znaczenia, w jaki sposób straci się nadmiar kilogramów.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Rozpoczął się majowy długi weekend - w tym roku wyjątkowo długi. Wolne dni przypadają bowiem we wtorek i czwartek, co skłoniło wielu Polaków do rozszerzenia tego okresu również na pozostałe dni tygodnia. A ponieważ zapowiada się piękna pogoda, chętnie spędzimy wolne dni na świeżym powietrzu - w ogrodzie czy na działce, w towarzystwie rodziny i znajomych. Majowy weekend to także początek sezonu grillowego.
Nie chodzi bynajmniej o drugi lub trzeci pobródek czy pucołowate policzki, od których należy rozpocząć odchudzanie. Bo co zrobić, gdy kolejne próby odchudzania i cudowne diety kończą się klęską, a waga zamiast spadać ciągle wzrasta? Może warto wtedy sprawdzić, co jest przyczyną takiego stanu. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że za problemy z kilogramami odpowiada nasza psychika.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Co roku umiera z ich powodu ponad 170 tys. osób, przy czym 20 tys. spośród nich to zgony związane z wystąpieniem zawałów. W ramach akcji edukacyjnej „Nie Zawal! Wybierz życie” rusza cykl prelekcji na Uniwersytetach Trzeciego Wieku, które mają na celu uświadomienie ich słuchaczom, jak istotna jest profilaktyka wtórna po zawale.
Dotyka coraz więcej ludzi na świecie, zyskała miano choroby cywilizacyjnej, wykryć ją można prawie u co drugiego Polaka. To alergia. Czy w naszym ‘sterylnym’ świecie nasyconym chemią, zanieczyszczeniami i antybiotykami można się ustrzec przed tą chorobą? Jak ją rozpoznać i leczyć radzi dr n. med. Marzena Gajewska, alergolog z Centrum Medycznego Enel-Med i członkini Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami