Liczba wyników: 12908
Starsze osoby, które są szczupłe lub szybko tracą na wadze, mają wyższe ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza jeśli wcześniej cechowała je nadwaga lub otyłość.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Gazy i wzdęcia to normalne zjawisko i zdarzają się każdemu. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne ich gromadzenie się i ból przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Oto kilka wskazówek, jak osłabić ten problem.
Ćwiczenia poznawczo-motoryczne pomagają w walce z chorobą Alzheimera i demencją. Eksperci z Politechniki Federalnej w Zurychu (ETH Zurich) opracowali platformę treningową, która ma wesprzeć pacjentów w walce o dłuższe samodzielne funkcjonowanie.
Nowe badania sugerują, że zarówno dobry, jak i zły nastrój można „podłapać" od przyjaciół.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Śmiertelność pacjentów uzależnionych od alkoholu w szpitalach jest wielokrotnie wyższa niż pacjentów wolnych od tego problemu. Ponadto umierają oni średnio około 7,6 lat wcześniej niż pacjenci bez historii uzależnienia.
Już jedna noc bez snu może wpływać na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.
Młodzież i seniorzy zwracają mniejszą uwagę na sygnały społeczne w interakcjach z ludźmi niż osoby z pozostałych grup społecznych.