Liczba wyników: 3737
Polska jest krajem europejskim o jednym z najwyższych wskaźników nadumieralności kobiet i mężczyzn przed 64 rokiem życia. Głównym powodem nadumieralności są choroby układu krążenia, które w Polsce obejmują ponad 50 % wszystkich zgonów.
Czy wiesz, że toksyny to groźne trucizny, które niestety znajdują się w naszym najbliższym otoczeniu? Są wszędzie, w wodzie, glebie i żywności. Różne szkodliwe substancje chemiczne wnikają do naszego organizmu przez skórę, płuca, układ pokarmowy i po prostu nas trują. To niebezpieczne dla zdrowia a nawet życia, bo toksyny to trucizny, które po wchłonięciu do organizmu mogą zaburzać jego funkcjonowanie, a w skrajnych przypadkach prowadzić nawet do śmierci.
Obok sloganu: „Pij mleko - będziesz wielki", z powodzeniem mógłby funkcjonować: „Pij mleko - będziesz długowieczny". Brytyjskie badania dowiodły, że osoby pijące mleko żyją dłużej.
Już w momencie osiągnięcia wieku średniego, około 50% z nas doświadcza kłopotów z pamięcią, uważają eksperci. Wraz z upływem lat zdolność przypominania sobie zaczyna się osłabiać.
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Jednym z wyzwań każdej ekipy kierującej resortem zdrowia, jest podział dostępnych, ograniczonych środków. Tym bardziej, że przy pojawiających się kosztownych terapiach, wybór terapii lekowej zdarza się być wyborem etycznym.
Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
Jedząc tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, wynika z badań opublikowanych na łamach Clinical Cancer Research, piśmie American Association for Cancer Research.
W Polsce zaburzenia erekcji u 54% mężczyzn są diagnozowane przez lekarza przy okazji leczenia innych chorób. Tymczasem wczesne wykrycie problemu w dużym stopniu ogranicza ryzyko pojawienia się innych schorzeń.