Liczba wyników: 542
Ciasto i piwo to ostatnie rzeczy, które umieszcza się w diecie, jeśli chce się schudnąć. Tymczasem niektóre uznane za „klasyczne" dietetyczne przewinienia mogą w istocie pomóc w utracie na wadze. Niektóre są zaskakujące.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Jadłodajnie serwujące fast food coraz chętniej podają informacje o kaloryczności oferowanych dań, ale jedynie jeden na trzech klientów czyta te informacje.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Od 28 listopada do 5 grudnia w Warszawie odbywać się będzie festiwal świateł organizowany przez Fundację Shalom i Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich – Centrum Kultury Jidysz. Impreza ma związek z jednym z najbardziej radosnych żydowskich świąt – Chanuką. Będzie to świetna okazja do poznania żydowskiej kultury, tym bardziej, że organizatorzy przewidzieli moc atrakcji dla dzieci i ich rodziców.
Szukasz przepisu na powiedzmy tradycyjne danie greckie wraz z informacjami na temat jego wartości odżywczych? Teraz można go znaleźć dzięki projektowi EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych o europejskiej żywności). W ramach tej inicjatywy powstało miarodajne źródło danych o składzie żywności w celu dostarczania znormalizowanych informacji przez i dla dietetyków, naukowców, studentów, przedsiębiorców i przedstawicieli organów nadzoru.
Co roku o tej porze dopada nas wrażenie, że wszystko sprzysięga się przeciw nam. Coraz krótsze dni, zmieniająca się jak w kalejdoskopie pogoda i chłodne wieczory to niedogodności, do których przyjdzie nam się przyzwyczaić. Chociaż jesień ma swój urok, to jednak wszechogarniające osłabienie i zmęczenie dają o sobie znać wyraźniej właśnie o tej porze roku. Jak poradzić sobie z jesiennym spadkiem nastroju?
Niewielu jest szczęśliwców, którzy nie mają trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Pozostałym pozostają nieustanne zmagania ze zbędnymi kilogramami. Zamiast kolejnych diet warto jednak pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych. Przy odrobinie wysiłku, konsekwencji i samozaparciu przybliżymy się do wymarzonej sylwetki.
WZWB jest zakaźną chorobą wątroby wywoływaną przez wirusy HBV (hepatitis B virus). Choroba ta na ogół nie jest śmiertelna, choć przy jej ostrym przebiegu może zakończyć się śmiercią, śmiertelne mogą być także powikłania w chronicznym przebiegu WZWB. Wirusowe zapalenie wątroby typu B na świecie jest najczęstszą i najpoważniejszą chorobą wątroby. Na całym świecie wirusem WZWB może być zakażonych nawet 2 mld osób, czyli około jednej trzeciej ludzkości. Nie oznacza to jednak, że wszyscy oni chorowali lub chorują na WZWB - zainfekowanie nie oznacza bowiem zachorowania. W przypadku Polski szacuje się, że ok. 20 procent Polaków przebyło zakażenie tym wirusem. Jeśli nosicielem jest matka, wówczas płód i noworodek również są narażone na zainfekowanie.
Styl naszego życia coraz częściej odbija się na naszym zdrowiu. Niestety wielu z nas nieodpowiednio się odżywia, żyje w stresie, zapominając o aktywności fizycznej. Taka sytuacja ma swoje konsekwencje – coraz więcej Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi, m.in. takimi jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy osteoporoza. Skutecznie zapobiegać tego typu dolegliwościom możemy zmieniając nawyki żywieniowe, w czym coraz częściej pomagają dietetycy.