Liczba wyników: 1465
Słaba wydajność fizyczna organizmu może powodować zwiększenie niebezpieczeństwa wystąpienia demencji i choroby Alzheimera. Źródła naukowe podkreślają, że związane z wiekiem obniżanie się sprawności fizycznej i kognitywnych funkcji naszego mózgu (myślenie, uczenie się ipamięć) jest częstym rezultatem wielu chorób.
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Statyny, leki przepisywane w celu zapobiegania zawałom i udarom, mogą znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Znajomość dwóch języków może poprawić określone zdolności poznawcze, wynika z badań przeprowadzonych w Rotman Research Institute w Toronto. Bilingwizm może opóźnić objawy choroby Alzheimera przez okres czterech do pięciu lat, stwierdzają uczeni.
Jeśli poziom twojego ciśnienia krwi jest niestabilny i zmienia się z dnia na dzień, jesteś bardziej narażony/a na demencję lub chorobę Alzheimera.
Brzmi dość niezwykle, ale choroby dziąseł mogą wpływać na osłabienie zdolności poznawczych u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Informacje zebrane podczas rutynowych wizyt u lekarza wystarczą, aby dokładnie przewidzieć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i pokrewne formy demencji.