Liczba wyników: 3037
Z badań wynika, że ponad połowa osób pijących w wieku powyżej 59 lat dostarczała sobie nadmiernych ilości alkoholu, co wiązało się ze znacznie obszerniejszą talią i zwiększonym ryzykiem udaru mózgu.
Miażdżycę stanowi przewlekły, postępujący proces chorobowy. Jest on najczęściej związany z wiekiem, u osób starszych nasila się, może doprowadzić do zawału, udaru mózgu, bądź otępienia starczego.
Nie od dziś wiemy, że zbyt duża ilość soli w diecie ma związek z nadciśnieniem. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne zagrożenia: nadmierna dawka tej przyprawy może też niekorzystanie działać na pracę mózgu i zaburzać pamięć.
W badaniu post mortem, w mózgu osób narażonych na więcej zanieczyszczeń powietrza spowodowanych ruchem drogowym, występowała większa ilość złogów amyloidowych związanych z chorobą Alzheimera.
Posiłki pełne tłuszczu szkodzą komórkom mózgu, co odpowiada za związek między dietą wysokotłuszczową a zaburzeniami pamięci - szczególnie w miarę starzenia się.
Nie warto zwlekać z aktywnością fizyczną, może pomóc nie tylko w osiągnięciu lepszego zdrowia fizycznego, ale i umysłowego - dzięki regularnym ćwiczeniom można odwrócić proces kurczenia się mózgu.
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Kobiety, które spacerują przez kilka godzin tygodniowo, są mniej narażone na udar mózgu niż panie, które chadzają mniej lub niemal wcale, wynika z nowych hiszpańskich badań.
U osób, które piją więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie, ryzyko udaru mózgu jest o 22 do 25% niższe w porównaniu z tymi, którzy rzadziej raczą się tym napojem.