Liczba wyników: 12889
Powszechnie wiadomo, że osoby cierpiące np. na cukrzycę lub inne przewlekłe schorzenia, mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, teraz jednak obliczono, że zmaganie się z więcej niż jedną tego typu chorobą może czterokrotnie podwyższyć to prawdopodobieństwo.
Trwający 15-20 minut test online, który jest dostępny od dzisiaj dla Brytyjczyków, pomaga ocenić ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i dać indywidualne porady, jakie kroki należy podjąć, by osłabić prawdopodobieństwo zachorowania.
Stygmatyzacja i wykluczenie społeczne to główne przeszkody, z jakimi zmagają się osoby chore na demencję oraz ich opiekunowie.
Regularne czytanie to jeden ze sposobów na zapobieganie chorobie Alzheimera – wynika z badań amerykańskich naukowców z Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych. O korzyściach płynących z lektury warto przypominać przy każdej okazji i zachęcać do czytania.
Jeden z projektów dofinansowanych ze środków unijnych poświęcony jest analizie możliwości komórek macierzystych mięśnia sercowego (CSC) w walce z problemem przewlekłej niewydolności serca w Europie. Podczas gdy wcześniejsze badania koncentrowały się na komórkach pobieranych od chorych, zespół CARE-MI kładzie nacisk na komórki pochodzące od różnych dawców. Badania kliniczne mają zostać przeprowadzone już tego lata w Belgii i Hiszpanii.
Uczeni zidentyfikowali we krwi dziesięć białek, które umożliwiają przewidzenie rozwoju demencji z dokładnością 87 proc.
Na temat rzadkich chorób zapalnych układu ruchu rozmawiamy z prof. Marią Majdan, kierownikiem Katedry i Kliniki Reumatologii i Układowych Chorób Tkanki Łącznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Zespół naukowców z Medical Research Council dokonał odkrycia, dzięki któremu można zatrzymać śmierć komórek mózgu i zahamować w ten sposób rozwój demencji.
Elastyczne buty na płaskiej podeszwie zmniejszają obciążenie stawu kolanowego u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, mówią amerykańscy naukowcy.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.