Liczba wyników: 14326
Wiara w Boga może mieć prozdrowotne efekty. Włoscy uczeni przeprowadzili badania, z których wynika, że u ludzi wierzących choroba Alzheimera rozwija się z opóźnieniem.
Zażywanie środków uspokajających w związku z niepokojem lub bezsennością może zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Dieta bogata w białko, np. tak popularna, jak dieta dra Dukana, zwiększa długoterminowe ryzyko zachorowania na chorobę nerek.
Od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska pomaga zachować zdrowie. Badania w ujawniają jednak coraz więcej szczegółów na temat korzyści płynących z tego sposobu odżywiania się. Okazuje się, że np. pomaga w ochronie przed chorobami przewlekłymi.
Popcorn może być niebezpieczny dla zdrowia. Do tego przygotowywanego w mikrofali dodaje się diacetyl, który może skutkować zarostowym zapaleniem oskrzelików i chorobą Alzheimera.
Pacjentom zmagającym się z chorobą Alzheimera polecane są lecznicze zioła.
Z uwagi na coraz większą średnią długość życia ludności w Europie, naukowcy spodziewają się, że w następnych latach liczba osób dotkniętych chorobami wynikającymi ze starzenia się, takimi jak choroba Alzheimera, znacząco wzrośnie. W tym kontekście lepsze poznanie tych chorób i ich wczesna diagnoza mają priorytetowe znaczenie. Nowe badanie, przeprowadzone pod kierunkiem brytyjskiego Uniwersytetu w Lancaster we współpracy z Royal Preston Hospital (fundacją Lancashire Teaching Hospitals NHS) i opublikowane na łamach Journal of the American Aging Association, dowodzi, że osoby cierpiące na chorobę Alzheimera mają trudności z przejściem pewnego testu śledzenia ruchu gałek ocznych.
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Antocyjany - to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.