Liczba wyników: 355
Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
Ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie maleje z powodu nieprawidłowej diety, chorób i procesu starzenia się. Tymczasem olej z wiesiołka jest unikalnym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Szybki styl życia, zanieczyszczone środowisko, uwarunkowania genetyczne oraz wpływ innych czynników sprawia, że coraz trudniej jest dbać o urodę. Poniżej przedstawiamy katalog substancji, które pomogą zachować piękne, lśniące włosy, zdrową cerę i mocne paznokcie.
Kolagen, jedno z białek wchodzących w skład ludzkiego organizmu jest coraz częściej wykorzystany jako składnik kosmetyków. Funkcja kolagenu zgodna jest z etymologicznym znaczeniem słowa: spajanie - tak można określić rolę, jaką pełni on w ludzkim organizmie. To właśnie za sprawą kolagenu możliwe jest powstawanie tkanek i narządów na bazie pojedynczych komórek.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.