Liczba wyników: 478
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Morski świat glonów czyli alg, jest nie mniej zróżnicowany niż znana nam roślinność lądowa. Od wieków fascynuje ludzi zainteresowanych ich szerokim wykorzystywaniem. Te unikalne rośliny osiągają wielkość od kilku milimetrów do kilku metrów. Gromadzą wiele cennych minerałów co sprawia, że są istotne dla człowieka. Występują w morzach, oceanach, jeziorach, rzekach i wszędzie tam gdzie sprzyja im środowisko wodne. Z uwagi na ogromne wartości odżywcze, glony znalazły swoje miejsce w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a także kosmetycznym.
Zła dieta, zanieczyszczenie środowiska, działanie słońca czy promieniowanie wytwarzane przez monitory mają ogromny wpływ na kondycję naszych oczu. Z wiekiem wzrok ulega osłabieniu jednak dzięki odpowiedniej profilaktyce i pielęgnacji możemy spowolnić tempo pogarszania się widzenia.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Choroby układu oddechowego są najczęstszą przyczyną wizyt u lekarza i drugą w kolejności przyczyną zgonów. Powodują uciążliwy kaszel, duszności, bóle w klatce piersiowej, świsty, chrypkę, bezgłos, krwioplucie, odkrztuszanie flegmy. W przypadku tzw. obturacyjnych chorób układu oddechowego, do których należą astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (w skrócie POChP), przyczyną duszności, kaszlu i bólu w klatce piersiowej jest proces zapalny ograniczający przepływ powietrza w płucach. Rozwojowi tych chorób sprzyja wiele różnych czynników, takich jak: palenie tytoniu, zanieczyszczenia środowiska, nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Podstawą diagnostyki obturacyjnych chorób układu oddechowego jest spirometria – proste i nieinwazyjne badanie oceniające objętość i pojemność płuc oraz przepływy powietrza w płucach i oskrzelach.
Słoneczna, letnia pogoda oznacza więcej okazji do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dzięki czemu organizm może syntetyzować tak potrzebną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminę D. Zwiększona ilość światła słonecznego to jednak także zagrożenie dla zdrowia - warto chronić się przed szkodliwym promieniowaniem UV- oto kilka najnowszych ofert preparatów do opalania.
Perfumy z naturalnych olejków eterycznych można przygotować samodzielnie. To zajęcie bardzo przyjemne i nie wymagające specjalistycznej wiedzy czy wyjątkowych zdolności.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.