Liczba wyników: 3293
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Początkowo w naszej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosił 1: 1, ale dzisiaj stanowi 15-20: 1, a nawet więcej. Problem polega na tym, że taka proporcja nie jest dobra dla zdrowia, optymalna powinna wynosić 1-4:1.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
Czy mam już „z górki?" Takie pytanie nierzadko pojawia się wśród pracowników powyżej 50-tego roku życia. Powszechnym uprzedzeniem jest to, że wydajność i tolerancja na stres osób starszych słabnie. Tymczasem osoby z grupy 50+ mogą skutecznie poprawić swoją sprawność umysłową, pewność siebie, odporność psychiczną i samopoczucie.
Osoby, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy, mogą zmniejszyć długoterminowe ryzyko śmierci i powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą, jeśli dzięki diecie i ćwiczeniom opóźnią wystąpienie cukrzycy o kilka lat.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
W diecie wielu ludzi jest za dużo soli, a to nierzadko prowadzi do nadciśnienia i zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nadmierne dawki soli mogą też odpowiadać za inny czynnik tych dolegliwości - otyłość.
Nasza skóra regeneruje się co 28-30 dni. Stare komórki rogowacieją i złuszczają się, żeby zrobić miejsce nowym. Niestety ten proces zaczyna słabnąć jeszcze przed trzydziestką, dlatego warto go wspomóc. Bagatelizując to sprawimy, że nasza cera stanie się szara, szorstka i pozbawiona blasku. Pozwólmy naszej skórze pozbyć się martwych komórek, resztek kosmetyków, kurzu i łoju. Jak to zrobić?
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Nie od dziś wiemy, że zbyt duża ilość soli w diecie ma związek z nadciśnieniem. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne zagrożenia: nadmierna dawka tej przyprawy może też niekorzystanie działać na pracę mózgu i zaburzać pamięć.