Liczba wyników: 3946
Osoby z cukrzycą i depresją, które przyjmują leki przeciwdepresyjne, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnego zgonu i poważnych powikłań cukrzycy.
Można lepiej wspierać seniorów w miarę ich starzenia się, gdy bierze się pod uwagę ich osobowość.
Starsze osoby, które zaczynają doświadczać koszmarów, mogą wykazywać też wczesne objawy choroby Parkinsona.
Posiadanie zwierzęcia może pomóc osobom mniej odpornym na codzienny stres, mówią eksperci z Kingston University. Równocześnie jednak zaznaczają, że gdy właściciele uważają swoje zwierzaki za ważniejsze niż przyjaciele w ich życiu, może to skutkować nasileniem poczucia osamotnienia.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham, ludzie, którzy często mają nieprzyjemne sny w wieku średnim, są bardziej narażeni na demencję w późniejszym życiu.
W Tel Awiwie opracowano metodę, która wykorzystuje testy muzyczne i przenośne urządzenie do pomiaru aktywności mózgu, by wykryć osłabienie funkcji poznawczych u ludzi w starszym wieku. Cały proces polega na pomiarze 15-minutowej aktywności elektrycznej mózgu podczas wykonywania prostych zadań muzycznych i może być łatwo stosowany przez każdego członka personelu w dowolnej placówce medycznej.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.