Liczba wyników: 463
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Uczeni zdiagnozowali nową chorobę - nomofobia jest irracjonalnym strachem przed brakiem „komórki" w zasięgu ręki lub utratą telefonu.
Kobiety z atakiem serca częściej niż mężczyźni trafiają do szpitala bez bólu w klatce piersiowej. Notuje się też wyższy wskaźnik śmierci tych pacjentek w porównaniu do doświadczających zawału mężczyzn.
Melisa (Melissa officinalis) pochodzi z południowej Europy. Jest wieloletnim ziołem o zapachu zbliżonym do cytryny. Od wieków uważano roślinę za wykazującą działanie uspokajające, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), wspomagające pamięć. Ze wzglęu na niezwykle szerokie zasosowanie nazywana jest ziołowym panaceum. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że melisa zawiera wysokie stężenie antyoksydantów.
Jeśli jednym z noworocznych postanowień jest regularnie podejmowana aktywność fizyczna, nie można było wybrać lepiej, zapewniają eksperci ds. zdrowia. Problem polega „tylko" na wdrożeniu pomysłu w życie, które - jak wielu narzeka - zbyt szybko się toczy. Oto kilka pomysłów.
Nadchodzi najbardziej oczekiwana noc - Sylwester. Większość z nas chce przeżyć ten czas w niezapomniany i huczny sposób. Warto jednak w czasie przygotowań do powitania Nowego Roku pomyśleć o zasadach bezpiecznego obchodzenia się z fajerwerkami. Policja przypomina, jak bezpiecznie posługiwać się materiałami pirotechnicznymi.
Wszyscy chorzy ale także ci, którzy będą na dyżurze, służbie, w podróży, daleko od kraju, kościoła, radia i telewizora mają mimo to możliwość witrualnego uczestnictwa w Pasterce i uroczystościach świąt Bożego Narodzenia - online i w 3D.
Dom pachnie piernikami, na patelni smaży się karp, a w wazie czeka już zupa grzybowa. Jednak nie wszyscy mogą się cieszyć w pełni smakiem Świąt. Alergików nawet Boże Narodzenie nie zwalnia z ostrożności w wybieraniu potraw. A uważać powinniśmy wszyscy, bo często nie zdajemy sobie nawet sprawy ze swojej wrażliwości na niektóre produkty.
Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są zdrowe i nadają się do częstego spożywania.
W większości polskich rodzin stanowi obowiązkowe wigilijne danie - smażony, w galarecie, po żydowsku... Jego łuski trzymane w portfelu mają przynieść pomyślność w nadchodzącym roku. Nie wszyscy wiedzą, że na naszych świątecznych stołach karp króluje zaledwie od kilkudziesięciu lat.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami