Liczba wyników: 9258
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Od czasu do czasu prasa medyczna informuje o badaniach dotyczących wpływu czasowego poszczenia na nasz organizm. Oto kolejne analizy, które potwierdzają, że regularne powstrzymywanie się od jedzenia pomaga zachować dobre zdrowie i daje większe szanse na dłuższe życie.
Nie trzeba mieć dużej gromady przyjaciół, by nie być samotnym. Seniorom dla dobrostanu wystarczą niewielkie sieci społeczne.
Jak wynika z badań, kobiety w wieku po menopauzie, które sypiają zbyt krótko, znacznie częściej mają niższą gęstość mineralną kości (bone mineral density, BMD) i chorują na osteoporozę.
Chińscy badacze odkryli związek między wyzszym poziomem selenu w organizmie i niższym ryzykiem osteoporozy.
Częstszemu doświadczaniu nocnego pocenia się zwykle towarzyszy dłuższy sen, a ten z kolei jest związany z osłabieniem skupienia uwagi i zdolności myślenia.
Osoby, które zmagały się z jakimiś dolegliwościami sercowo-naczyniowymi, cechują się wyższym ryzykiem rozwoju nowotworu, ostrzegają amerykańscy uczeni.
Jeśli chcesz zadbać o swoje płuca i sprawić, żeby łatwiej ci się oddychało, musisz regularnie ćwiczyć i unikać dymu papierosowego oraz zanieczyszczeń powietrza. Co więcej, odpowiednia dieta może poprawić funkcjonowanie tych narządów. Oto, co warto jeść.
Ci, którzy mają poczucie celowości swojego życia, cechują się wyższymi szansami na długowieczność.
Kolejne dowody pokazują, że zanieczyszczenia powietrza negatywnie wpływają na nasze zdolności poznawcze. Pyły i inne skażenia wywołują osłabienie możliwości poznawczych i rozwój choroby Alzheimera.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami