Liczba wyników: 5274
Jackie Collins, mieszkająca w USA brytyjska pisarka, autorka licznych powieści sensacyjno-obyczajowych, zmarła w Beverly Hills, po długiej walce z rakiem piersi. Miała 77 lat.
Nietrzymanie moczu (NTM) to kłopotliwy problem, który dotyczy częściej kobiet niż mężczyzn. W skali kraju ta dolegliwość dotyczy około 4 milionów Polaków. Problemu nie należy bagatelizować - nieleczone nietrzymanie moczu może prowadzić do powstawania innych schorzeń. Dolegliwościom można zaradzić nie rezygnując z aktywnego trybu życia.
Napoje z kofeiną mogą sprawić, że czujemy się bardziej uważni i skupieni, jeśli jednak wypija się je wieczorem, mogą też opóźnić wewnętrzny zegar organizmu.
Jest na wyposażeniu każdej łazienki i może przydać się w różnych sytuacjach, nie tylko do ochrony przed próchnicą - przejrzyj niezwykłe zastosowania pasty do zębów.
Chętnie wystawiamy twarz na słońce, często jednak nie pamiętamy o odpowiednim zabezpieczeniu jej przed promieniami UV. Dotyczy to każdej pory roku. W efekcie na skórze mogą pojawić się przebarwienia. Współczesna medycyna estetyczna zna kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym twarz odzyska zdrowy i promienny wygląd.
Niedobory witamin, cukrzyca, kłopoty z wątrobą, anemia – wszystkie te problemy ze zdrowiem mogą powodować krwawienie dziąseł. Prawda jest jednak taka, że najczęściej stany zapalne dziąseł to skutek złej higieny jamy ustnej. A konkretnie niedokładnego usuwania płytki nazębnej i kamienia.
Badacze z Cornell University w Ithace odkryli, w jaki sposób przekształcić komórki nabłonka jelit w producentów insuliny.
O raku jajnika i raku szyjki macicy mówi się coraz więcej i częściej. W polskim społeczeństwie wciąż pokutują jednak liczne błędne przekonania na ich temat. We wrześniu na całym świecie obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. To dobra okazja, by dowiedzieć się więcej o tego rodzaju nowotworach.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.