Liczba wyników: 14497
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Wskaźniki zapadalności na 17 z 34 form nowotworu rosną w kolejnych młodszych pokoleniach, mówią eksperci z USA. Rzecz dotyczy m. in. raka piersi, trzustki i żołądka.
Wiele kobiet, które przeżyły raka piersi, doświadcza niepokojących problemów poznawczych przez lata po leczeniu. Jednym z możliwych winowajców jest stan zapalny.
Niektóre osoby starsze z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów oleju z ryb.
Kręcone włosy to coś więcej niż tylko ładny wygląd - mogą wyjaśniać, w jaki sposób pierwsi ludzie utrzymywali chłód, jednocześnie oszczędzając wodę, mówią eksperci badający, jaką rolę tekstury ludzkich włosów odgrywają w regulacji temperatury ciała.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Jakkolwiek mężczyźni i kobiety z dużą masą mięśniową są mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca, wydaje się również, że kobiety z większą ilością tkanki są bardziej chronione przed tymi chorobami niż panie z mniejszym poziomem tkanki tłuszczowej.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Mniej znany kannabinoid o nazwie kannabigerol (Cannabigerol, CBG), skutecznie zmniejszył niepokój bez odurzenia typowego dla całej rośliny konopi. Może też nawet mieć pewne efekty poprawiające pamięć.