Liczba wyników: 8992
Ludzie o znacznej nadwadze mają zwykle mniejszą ilość substancji szarej w mózgu niż ich rówieśnicy o prawidłowym BMI, wynika z brytyjskich badań.
Wszystkie prognozy są zgodne – najprawdopodobniej już niedługo przyjdzie do nas prawdziwa zima. Taka ze wszystkimi swoimi urokami – białym śniegiem, torami saneczkowymi na każdej górce, bałwanami i mrozowymi liśćmi na oknach. Jednak, bez względu na to czy zima zawita w swojej najpiękniejszej czy w mniej urodziwej postaci, jedno jest pewne – mamy okres wzmożonego zapadania na infekcje dróg oddechowych i przeziębiania się. Jak zachować zdrowie, by cieszyć się urokami zimy? Z pomocą przychodzi także aromaterapia.
Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.
Sposób odżywiania się ma istotny wpływ na nasz nastrój. Dzięki określonym produktom można lepiej się poczuć psychicznie.
"Bohemian Rhapsody" to najgorszy film nagrodzony Złotem Globem od 1986 roku.
Regularnie wykonywana cytologia może uratować życie. Wykrycie komórek nieprawidłowych umożliwia rozpoznanie raka w jego wczesnym stadium, kiedy leczenie jest najbardziej skuteczne.
Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?
Hormon, który jest uwalniany w czasie wysiłku fizycznego, może uchronić przed demencją.
Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!