Liczba wyników: 4515
Co roku w Polsce diagnozuje się ok. 8000 przypadków chłoniaków. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór wzrasta wraz z wiekiem i najczęściej dotyczy osób po 60 roku życia. Dzień Babci i Dzień Dziadka są dobrą okazją do zwrócenia uwagi na zdrowie najbliższych.
Regularne ćwiczenia i zdrowe odżywianie może zmniejszyć ryzyko utraty pamięci wywoływanej przez ciche udary.
Średnia długość życia wzrasta i oznacza to rozpowszechnienie problemów zdrowotnych związanych z wiekiem. Jednocześnie jednak możemy obserwować sędziwych, ale będących w świetnej formie ludzi, dla których wiek to tylko liczba.
Nowy rok to nowy początek, więc to, czego dotychczas nie udało się dokonać, można nowo umieścić w grafiku. Może tym razem się powiedzie. Metoda regularnych, choć drobnych zmian jest obiecująca. Eksperci podpowiadają, jak cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką w 2012 i kolejnych latach.
Nowe amerykańskie badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Biological Psychiatry", wykazały, że silne negatywne emocje u osób zdrowych fizycznie i psychicznie przyczyniają się do intensyfikacji procesu kurczenia się mózgu.
Tojad, inaczej Aconitum, to zioło z rodziny jaskrowatych tradycyjnie stosowane w łagodzeniu rozmaitych dolegliwościach. Słowo „aconitum" pochodzi od greckiego słowa „akone", tj. „skalisty" lub „urwisty", co nawiązuje do typu obszaru, w którym tojad rośnie. Zioło od dawna stosowane było w medycynie chińskiej. Najpopularniejsze jego zastosowanie związane jest z artretyzmem, nerwobólami i chorobami skóry.
Wizyta u dietetyka niekoniecznie musi wiązać się z leczeniem nadwagi. Niektórzy szukają pomocy specjalisty, aby nabrać masy ciała. Niedobór kilogramów to spory problem, jednak pod kierunkiem eksperta możemy bezpiecznie przywrócić prawidłową wagę.
Śmierć bliskiej osoby to ogromna trauma. Nie jest krótkotrwałym dramatem, ale wpływa na wiele aspektów całego dalszego życia, w tym zdrowie fizyczne. Uczeni odkryli, że żałoba znacznie zwiększa ryzyko zawału serca.
Kofeina stała się elementem współczesnego stylu życia. Bogate w nią napoje i produkty żywnościowe są stałym punktem naszego menu. Stąd coraz częstsze pytania o pozytywne i negatywne oddziaływanie tej substancji na zdrowie oraz liczne badania naukowe sprawdzające jej właściwości.
Abuta (Abutta officinali, Cissampelos pareira) jest drzewem osiągającym do 6 metrów, rośnie w dorzeczu Amazonki i innych tropikalnych rejonach świata. W Ameryce Południowej jest stosowana przede wszystkim w leczeniu różnych dolegliwości kobiecych. W niektórych częściach świata, zioło rekomenduje się w celu obniżenia gorączki oraz zmniejszenia stanu zapalnego i bólu. W Stanach Zjednoczonych abuta jest używana głównie do złagodzenia dolegliwości układu rozrodczego, takich jak skurcze menstruacyjne.