Liczba wyników: 5469
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Coraz więcej Polaków spędza wakacje w zagranicznych kurortach, ciesząc się słońcem, czystą wodą i wspaniałym hotelem. A co, jeśli okaże się, że nasze wakacje nie wyglądają jak na zdjęciach z katalogu? Jak wtedy dochodzić swoich praw?
Wakacje to czas, kiedy możemy zwolnić, odpocząć, zregenerować ciało i umysł zmęczone wieloma miesiącami ciężkiej pracy, stresu, braku snu i słońca. By odprężenie przyniosło wymierne efekty, czas urlopu warto wykorzystać także na zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Dlaczego lubimy wypoczywać na wyspach? Odpowiedź wydaje się prosta, szczególnie dla tych, którzy na co dzień mieszkają na kontynencie i wyspa dla nich to idealna przestrzeń na oderwanie się od codzienności. Zewsząd otoczona morzem, pełna zatoczek, plaż pozwala się wyciszyć i zregenerować. Wśród najpopularniejszych wysp znajdują się włoskie Sycylia i Sardynia.
Sejm przyjął ustawę zakładającą stworzenie ogólnopolskiego systemu nieodpłatnej pomocy prawnej. Z porad w ponad 1500 punktów pomocy będą mogli korzystać seniorzy po ukończeniu 65 lat, osoby korzystające z pomocy społecznej, ofiary przemocy w rodzinie, kombatanci oraz weterani.
Próchnica jest bardzo powszechnym problemem nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie, pomimo dużej świadomości i postępu technologicznego. Choroba próchnicowa dotyczy ludzi w każdym wieku, może pojawiać się w pierwszym czy drugim roku życia, ale również w sytuacji, kiedy pacjentowi został już zaledwie jeden ząb. Jednak największe spustoszenie i najtrudniejsze do pokonania następstwa próchnicy dotyczą ludzi młodych.
Kobiety zestresowane i cierpiące na depresję szybciej umierają.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Moda na brody wróciła, chętnie noszą ją zarówno celebryci, jak i zwykli ludzie. Trendowi temu towarzyszy dyskusja nad wpływem brody na zdrowie.
Sześćdziesięciolatkowie wchodzą w najszczęśliwszy okres swojego życia, ale o to szczęście trzeba zadbać. Jak się aktywnie i dobrze starzeć? Tajemnicę zdradził prof. Shlomo Noy, specjalista w zakresie geriatrii, który przyjechał do Polski z wykładem na temat największego wyzwania współczesnych seniorów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami