Liczba wyników: 14497
Nadciśnienie, zwłaszcza wysokie ciśnienie rozkurczowe, ma związek z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny u kobiet.
Osoby samotne częściej mają złe sny, ustalili uczeni z Oregon State University. To istotne, ponieważ zarówno samotność, jak i zaburzenia snu są poważnymi problemami zdrowia publicznego - maja związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udaru i przedwczesnej śmierci.
Depresja późnego wieku, zazwyczaj definiowana jako depresja rozwijająca się powyżej 60. roku życia, może dotyczyć nawet jednej trzeciej ludzi w tym wieku. Jednak, podobnie jak w przypadku innych schorzeń neurologicznych, na ryzyko tej choroby mogą wpływać wybory związane ze stylem życia.
Ubrania mogą nam służyć dłużej. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds i specjaliści z Procter & Gamble pokazują, jak pranie odzieży oddziałuje na jej blaknięcie, przebarwienia i oddzielanie się cząstek materiału.
Prawdopodobnie słyszałeś/aś, że pielęgnowanie wdzięczności może zwiększyć poczucie szczęścia. Ale w małżeństwie i rodzinie nie chodzi tylko o to, aby być bardziej wdzięcznym za bliskich - ważne jest również, aby czuć się przez nich docenianym.
Pranie odzieży powoduje uwalnianie mikrowłókien, ale okazuje się, że jej suszenie jest pod tym względem gorsze - pojedyncza suszarka może wyrzucić do 120 milionów mikrowłókien rocznie, znacznie więcej niż z pralka.
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Ponad 47 tysięcy osób zmarło w Europie w wyniku wysokich temperatur w 2023 roku, najcieplejszym roku w historii pomiarów na świecie i drugim najcieplejszym w Europie. Takie są szacunki badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
Przekąski dostarczają średnio około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania kalorycznego większości ludzi w USA. Okazuje się, że na wielkość jedzonych porcji wpływa forma produktu.