Liczba wyników: 12745
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Osoby, które doznały jakiegokolwiek urazu głowy podczas 30-letniego okresu badań, miały dwa razy wyższy wskaźnik śmiertelności w tym czasie niż ludzie, którzy nie doświadczyli żadnego urazu głowy. Śmiertelność wśród osób z umiarkowanymi lub ciężkimi urazami głowy była prawie trzykrotnie wyższa.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Związek, który wydłuża życie nicienia, spowalnia też utratę masy kostnej u starzejących się myszy. Ustalenia mogą pomóc w opracowaniu leków spowalniających starzenie się i leczących choroby związane z wiekiem.
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.
Krew młodszych ludzi ma działanie odmładzające, gdy jest wtłaczana do starszych organizmów: starzejące się serca biją mocniej, mięśnie stają się silniejsze, a myślenie zyskuje na ostrości.
Wskaźnik demencji jest wyższy u osób starszych po rozpoczęciu hemodializy. Co więcej, demencja u pacjentów dializowanych przekłada się na wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Panie w starszym wieku są mniej narażone na łagodne zaburzenie funkcji poznawczych lub demencję, jeśli częściej spacerują i wykonują umiarkowaną lub intensywną aktywność fizyczną.