Liczba wyników: 3639
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Mówiąc czy myśląc „rodzina” większość z nas ma na myśli męża, żonę, dzieci, czasem rodziców. A przecież jeszcze nie tak dawno temu polska rodzina była podobna do włoskiej: liczna, wielopokoleniowa, z ciotkami, wujami, kuzynami. Imprezy rodzinne typu wesele czy chrzciny trwały czasem po kilka dni i były równie huczne jak przysłowiowe „wielkie greckie wesele”.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Na cukrzycę choruje około 5 % Polaków, jak podkreślają specjaliści niezwykle ważnym elementem walki z tą chorobą jest samokontrola. W zrozumieniu choroby oraz w nauczeniu się życia z nią pomóc mają Cukrzycowe Centra Edukacji Lilly.
Trwa ogólnopolski program edukacyjny „Teva - 360 stopni dla zdrowia”, którego celem jest ułatwienie pacjentom dostępu do badań profilaktycznych. W ramach programu, na przełomie czerwca i lipca mieszkańcy 7 miast Polski będą mogli wykonać bezpłatne badania ciśnienia tętniczego, poziomu cukru i cholesterolu we krwi, oznaczyć BMI (Body Mass Index) oraz wykonać badanie spirometryczne, pozwalające zdiagnozować choroby płuc.
Wyniki badań dotyczących świadomości Polaków w zakresie profilaktyki zdrowtnej są niepokojące, ponad połowa z nas uważa, że jest zdrowa i nie musi poddawać się badaniom kontrolnym. Wśród powodów nie kontrolwania zdrowia pojawia się także brak czasu, oraz bark wiedzy na temat tego gdzie można je wykonać.
Prawidłowa i szybka diagnoza znacząco zwiększa szanse na pokonanie choroby. Amerykańskim naukowcom udało się opracować nowatorską metodę wykrywania chorób serca.
Alkohol może być przyjazny dla naszego zdrowia- wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców ze Szwecji.
Nieprzebrana ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych, mięs i wiele tysięcy różnorodnych produktów spożywczych to bogate źródła energii. W naszym jadłospisie dominuje jednakże żywność przetworzona i wysokokaloryczna.
Jeśli chcesz cieszyć się ustabilizowaną wagą i dobrym zdrowiem zrezygnuj z drastycznych diet i głodówek na rzecz zmiany codziennych nawyków żywieniowych.