Liczba wyników: 4023
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Nowotwór to choroba całych rodzin, nie tylko w odniesieniu do tego, że genetyczne uwarunkowania mają wpływ na ryzyko rozwoju raka, ale w tym sensie, że oddziałuje na zdrowie członków rodziny pacjenta.
Szwedzkie badania pokazują, że zagrożenie potencjalnych ofiar udaru nagłą blokadą lub pęknięciem naczynia krwionośnego wzrasta do 60%, kiedy rodzeństwo tych osób również doznało udaru. Ryzyko udaru w przypadku pacjentów w wieku 55 lat i młodszych jest dwa razy wyższe, jeżeli ich rodzeństwo miało udar w wieku 55 lat lub wcześniej. Odkrycia dokonane w toku badań zostały opublikowane w czasopiśmie Circulation: Cardiovascular Genetics.
Wysypki, rumień, zmiany łuszczycowe i wiele innych problemów ze skórą mogą sygnalizować nietolerancje pokarmowe. Często mylone z alergią, nie tylko wpływają na wygląd i zdrowie naszej cery, ale obniżają kondycję organizmu i psują samopoczucie. Jak je wytropić i dlaczego warto? Odpowiada dietetyk Centrum WellDerm.
Ból zęba może wygnać człowieka na koniec świata w poszukiwaniu skutecznego środka, który przyniesie ulgę. Jak donosi „Daily Mail”, nie trzeba go szukać aż na końcu świata. Wystarczy zapuścić się w… lasy amazońskie, gdzie występuje roślina, której miejscowi używają do leczenia zębów. Rośliną zainteresowali się także naukowcy. Wytworzyli z niej przeciwbólowy żel, który w przeciwieństwie do leków czy zastrzyków nie ma skutków ubocznych. Wykazuje także znacznie większe działanie przeciwbólowe niż dotychczas znane środki farmaceutyczne.
Gdy skóra twarzy traci swoją jędrność i sprężystość, zaś policzki oraz podbródek stają się zwiotczałe, warto poznać i zastosować metody przywrócenia im elastyczności i młodego wyglądu.
Fosfor to mineralny składnikiem odżywczy niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki kostnej i miękkiej. Źródłem fosforu są: produkty mleczne, wątróbka, owoce morza, tłuste ryby i mięso.
Wiosna to czas zmian nie tylko w przyrodzie, ale też w naszym portfelu. Wydajemy więcej, bo rosną i zmieniają się nasze potrzeby. Musimy wymienić garderobę, częściej wychodzimy i inwestujemy w zajęcia ruchowe czy kulturalne. Do tego trzeba dodać wydatki w postaci remontu mieszkania czy przeglądu samochodu po zimie. Co zrobić, by uchronić portfel przed zapaścią? Eksperci Związku Firm Doradztwa Finansowego (ZFDF) zdradzą jak nie stracić kontroli na wydatkami i przygotować się finansowo do lata.
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami