Liczba wyników: 8520
Wizyta u dentysty bez bólu nie jest już marzeniem. Nowa metoda usuwania próchnicy jaką jest ozonoterapia, pozwala usunąć aż 99,9% bakterii w jamie ustnej. Niezwykle silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ozonu hamują rozwój próchnicy, leczą stany zapalne i zapobiegają powikłaniom po zabiegach chirurgicznych oraz z zakresu endodoncji.
Sezon grypowy coraz bliżej! Od początku września z objawami grypy i chorób grypopodobnych do lekarzy trafiły 648 502 osoby, a hospitalizacji wymagało już 1480 z nich . Niepokojące jest to, że w analogicznym okresie w tamtym roku liczby te były o prawie 30% mniejsze. Październik to idealny moment na wdrożenie profilaktyki, dlatego warto się zaszczepić. Koszt szczepionki jest niewielki w porównaniu do kosztów leczenia samej choroby i jej powikłań.
Chyba każdy zastanawia się, co będzie w trakcie i po jego śmierci. Od dawna trwają badania nad tym, co dzieje się z ciałem w czasie umierania. Teraz odkryto, że umysł może dalej funkcjonować, choć lekarze stwierdzą zgon.
Badania dowodzą, że niedobór witaminy B12 dotyczy kilkunastu procent ludzi, a u kilkadziesięciu procent jej poziom jest na granicy niedoborów. Tymczasem niedostatki tej witaminy są bardzo groźne dla zdrowia.
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Starszy wiek wiąże się z większą zapadalnością na wiele chorób. Jednym ze schorzeń, które zdecydowanie częściej rozpoznaje się u seniorów są chłoniaki - nowotwory układu chłonnego. Ryzyko ich wystąpienia u 70-latka jest aż trzydziestokrotnie wyższe niż u 20-latka.
Ponad 65% Polek nie wie, że osteoporoza postępuje zupełnie bezobjawowo. Tymczasem to schorzenie przez wiele lat może bezboleśnie osłabiać tkankę kostną i ujawnić się dopiero w formie niebezpiecznego złamania. Co jeszcze warto wiedzieć na temat „cichego złodzieja kości”? Czy można się przed nim zabezpieczyć? W ramach programu „Profilaktyka osteoporozy” wyjaśniamy to wraz z ekspertem, reumatologiem, dr n. med. Marią Rell-Bakalarską.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Deklarujemy, że chcemy się odżywiać zdrowo, jednak kupujemy głównie to, co znamy z reklam – wynika z badania świadomości Polaków dotyczącej zdrowego jedzenia. Jednak aby wybrać naprawdę zdrowy produkt nie powinnyśmy sugerować się reklamą czy marką, tylko wnikliwie przeczytać jego skład.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami