Liczba wyników: 9163
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.
Stereotyp zrzędliwego starszego człowieka nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Nowe badanie przeprowadzone przez psychologów z Duke i Vanderbilt University pokazało, że seniorzy są zwykle bardziej stabilni emocjonalnie i łatwiej opierają się pokusom w codziennym życiu.
Chociaż lekarze ostrzegają, że promienie słoneczne mogą zagrażać skórze i przyspieszać jej starzenie się, nie warto zupełnie ich unikać, mają też „życiodajną" moc.
Poczucie skrajnego osamotnienia może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci osoby starszej o 14 procent, ostrzega psycholog John Cacioppo z Uniwersytetu w Chicago.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Według nowych badań ludzie jedzą więcej, gdy spożywają posiłek z przyjaciółmi i rodziną. Takie zjawisko to element facylitacji społecznej, czyli tego, że obecność innych ludzi znacząco wpływa na nasze zachowanie.
Czy starsi ludzie są dziś bardziej samotni niż seniorzy z poprzednich pokoleń? Być może jest ich obecnie więcej, więc problem izolacji stał się powszechniejszy.
Rodziny z kilkorgiem dzieci cechują się niższym ryzykiem raka. Większe rodziny oznaczają niższe zagrożenie nowotworami nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn, mówią uczeni z Uniwersytetu w Zurychu i Adelaide Medical School.