Liczba wyników: 14544
Zmiany w diecie mogą pomóc zmniejszyć wzrost komórek rakowych u pacjentów poddawanych aktywnemu nadzorowi, czyli podejściu terapeutycznemu polegającemu na regularnym monitorowaniu nowotworu bez natychmiastowej interwencji.
Osoby starsze padają ofiarą wszelkiego rodzaju oszustw finansowych, od prób phishingu za pośrednictwem poczty e-mail, czy poprzez rozmowy telefoniczne z nieuczciwymi ludźmi. Jak się okazuje, zmiany związane z wiekiem mogą wpływać na sposób, w jaki radzimy sobie z kwestiami finansowymi.
Być może słyszałeś/aś, że sen jest czymś w rodzaju magicznej pigułki dla ciała. Przy odpowiedniej ilości, czasie i jakości nocny odpoczynek może zdziałać cuda: wzmocnić układ odpornościowy, poprawić poziom cukru we krwi, a nawet zmniejszyć ryzyko zawałów serca i udarów. Teraz sprawdzono, jakie sen ma oddziaływanie na organizm kobiet i mężczyzn, szczególnie jeśli chodzi o prace serca.
Szacuje się, że nastąpi gwałtowny wzrost śmiertelności związanej z temperaturą i zanieczyszczeniem, przy czym wpływ temperatury przekroczy oddziaływanie zanieczyszczenia na jedną piątą populacji świata.
Lek na odchudzanie i cukrzycę tirzepatyd może zmniejszyć ryzyko zgonu lub pogorszenia niewydolności serca.
Fińskie badanie wykazało, że długotrwałe stanie w pracy miało negatywny wpływ na 24-godzinne ciśnienie krwi. Natomiast spędzanie większej ilości czasu w pozycji siedzącej podczas wykonywania obowiązków zawodowych wiązało się ze zdrowszym ciśnieniem.
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w młodszym wieku, są bardziej narażone na demencję niż ci, u których rozwinęła się ona później. Zwiększone ryzyko jest szczególnie wyraźne wśród osób dorosłych z otyłością.
Życie na obszarach narażonych na dym z pożarów lasów może negatywnie wpłynąć na długość życia ludzi.
Spożywanie gorzkiej czekolady może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, mówią eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.