Liczba wyników: 9163
Bardzo duży jest odsetek osób zarażonych nowym koronawirusem, które nie wykazują żadnych objawów choroby - to nawet 45 proc., wynika z analizy przeprowadzonej przez Scripps Research.
Warto „słuchać" swoich emocji wybierając smak lodów, nowe ubrania, a nawet dom, wynika z badań opublikowanych w Journal of Consumer Research.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców kierowanych przez profesora z Texas A&M University wykazało, że zakrywanie twarzy maską znacznie zmniejsza ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Jak wynika z badań opublikowanych w Annals of Medicine, mężczyźni, którzy pracowali na nocnych zmianach przez ponad 20 lat, ci, którzy pracują na nocnych zmianach bez drzemki w ciągu dnia i ci, którzy śpią średnio dłużej niż dziesięć godzin dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko raka.
Jedzenie ciemnej czekolady może pozytywnie wpływać na nastrój i łagodzić objawy depresyjne, mówią brytyjscy uczeni.
Wśród osób, które mają najczęstszy typ raka płuc, nawetu u 40 proc. rozwijają się przerzutowe guzy mózgu, skutkując skróceniem średniego czasu przeżycia pacjentów.
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, zapobieganie i leczenie chorób niezakaźnych zostało poważnie zakłócone od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19. Takie skutki są globalne, ale najbardziej uwidaczniają się w krajach o niskich dochodach.
Izolowanie sie w domach z powodu pandemii koronawirusa miało wpływ na zaburzenia naszego normalnego funkcjonowania, w tym na działanie naszego zegara biologicznego. Zamknięcie może skutkować problemami ze snem, lękiem i objawami depresji.
Częstość występowania bezobjawowego zakażenia COVID-19 może być znacznie większa niż się sądzi. Pokazuje to badanie pasażerów z izolowanego statku wycieczkowego.