Liczba wyników: 12351
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Osoby pracujące w wysokim stresie i mające niewielką kontrolę nad swoją pracą umierają młodziej lub są mniej zdrowe niż ci, które mogą liczyć na spokojniejsze środowisko pracy.
Po raz pierwszy wyraźnie pokazano związek między częstotliwością i czasem trwania „nieświadomego czuwania" (ang. unconscious wakefulness) podczas snu nocnego i zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca i naczyń krwionośnych oraz zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet.
Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Kiedy „dopada" cię skurcz mięśni, sięgnij po elektrolity, będą skuteczniejsze w osłabianiu skurczu niż zwykła woda, mówią eksperci z Edith Cowan University.
Różne olejki eteryczne, w tym te z tymianku, goździków, róży, eukaliptusa, kopru włoskiego i bergamotki - mogą hamować enzym, który ma udział w rozwoju stanów zapalnych.
Praca zmianowa i nieregularne harmonogramy obowiązków zawodowych mogą powodować wiele problemów zdrowotnych i osłabiać naszą obronę przed infekcjami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na University of Waterloo.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Osoby o rudych włosach (ale także zwierzęta z rudą sierścią) wykazują mają niższą wrażliwość na odczuwanie określonych rodzajów bólu, mówią pracownicy Massachusetts General Hospital (MGH).
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami