Liczba wyników: 5016
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Rafałem Pawliczakiem z Katedry Alergologii, Immunologii i Dermatologii na Wydziale Nauk Biomedycznych i Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Jeden gram witaminy C dziennie pomaga zapobiec przeziębieniu i skrócić czas jego trwania. Nie ma jednak sensu nadmiernie zażywać tej witaminy gdy już jest się chorym.
Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD), określana też jako psychoza maniakalno-depresyjna, jest poważną chorobą psychiczną, która powoduje nietypowe, skrajne zmiany nastroju, poziomu energii i aktywności oraz zdolności wykonywania codziennych zadań (definicja wg amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego - National Instytut of Mental Healt, NIHM).
Za każdym razem, gdy zażywamy antybiotyk, słabsze szczepy bakterii są zabijane, a silniejsze, bardziej wirulentne przeżywają i mnożą się. Dawniej zjawisko to nie budziło większych obaw, ponieważ zawsze znajdował się nowy lek, który umożliwiał zwalczanie infekcji. Obecnie jednak dotychczasowe możliwości leczenia wyczerpują się.
Dieta kojarzy się z odchudzaniem, a dietetyk - ze specjalistą od odchudzania. Czy na pewno tylko taka jest jego rola? Dieta to z greckiego sposób odżywiania się, a dietetyk to specjalista od odżywiania się. Gdybyśmy czasem go posłuchali, nasze życie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej.
Ze względu na miejsce powstawania zespołu stopy cukrzycowej (ZSC) możemy się obawiać, że nawet mała aktywność fizyczna jest szkodliwa. Zastanawiamy się nad tym, czy przejście z jednego pokoju do drugiego nie spowoduje przeciążenia i uszkodzenia stóp, nie mówiąc już nawet o dłuższym spacerze. A jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście trzeba całkowicie zrezygnować z ruchu?
Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.
Upływający czas odgryza się zębem na naszym ciele, a oznaki starzenia najbardziej widoczne są na twarzy. Jednakże nie są to tylko zmarszczki, równie często mamy do czynienia z piegami, plamami i przebarwieniami, które powstały pod wpływem słońca. Wiatr czy mróz na naszą skórę ma także negatywne oddziaływanie, pod ich wpływem naczynka się rozszerzają lub pękają. Skóra traci swą naturalną sprężystość. Te wszystkie procesy nazywamy fotostarzeniem się skóry. Współczesna medycyna estetyczna pozwala nam jednak wyeliminować te problemy w znakomitej większości, a na ratunek przychodzi nowoczesna laseroterapia.
Rośnie popularność kosmetyków naturalnych i organicznych, ale czym one tak naprawdę różnią się od sklepowych? Czy to tylko chwilowa moda, czy też może trwały trend?
Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję?