Liczba wyników: 12908
Zdolność do regulowania temperatury ciała i zapobiegania odwodnieniu organizmu spada wraz z wiekiem.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Zmarł Wiesław Gołas, aktor teatralny, filmowy i kabaretowy, a także wykonawca piosenki aktorskiej. Miał 91 lat.
Życie to seria wyborów. Każdorazowo, gdy podejmujesz decyzję, istnieje możliwość, że sprawy nie potoczą się zgodnie z oczekiwaniami (to ryzyko) lub stanie się coś złego (to strata). Niechęć do podejmowania ryzyka i doświadczenia straty mają przemożny wpływ na to, jak podejmujemy decyzje.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Uśmiechnij się! To sprawi, że wszyscy w danym pomieszczeniu lub w pobliżu poczują się lepiej, ponieważ świadomie lub nieświadomie uśmiechną się razem z Tobą.
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Współczucie pomaga nam rozumieć i wspomóc innych, gdy doświadczają trudności, okazuje się jednak, że niektórzy mogą aktywnie unikać odczuwania współczucia, jeśli mają wybór.
W ostatnich latach eksperci ds. zdrowia publicznego ostrzegają przed rosnącą „epidemią" samotności, wskaźniki tego doświadczenia podobno podwoiły się w ciągu ostatniego półwiecza. W nowym badaniu uczeni z University of California San Diego School of Medicine sprawdzili, w jakim wieku w największym stopniu ludziom doskwiera samotność.