Liczba wyników: 1629
COVID-19 ma związek z zagrażającymi życiu zakrzepami krwi w tętnicach nóg. Lekarze odkryli, że pacjenci z COVID-19 z objawami niedostatecznego dopływu krwi do kończyn dolnych mają zwykle większe skrzepy i znacznie wyższy wskaźnik amputacji nóg i śmierci niż osoby niezakażone z takimi samymi dolegliwościami.
Krwiomocz, inaczej hematuria to jedno z częstych zaburzeń hematologicznych, które diagnozuje się na podstawie obecności erytrocytów w moczu. Ich ilość powoduje czerwone lub brunatne zabarwienie tego płynu ustrojowego. Jakie są przyczyny schorzenia? Jak wygląda jego leczenie?
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Arytmie zagrażające życiu są częstsze w dniach, w których powietrze jest bardzo zanieczyszczone, ostrzega Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Stan zapalny mózgu może łączyć ryzyko choroby Alzheimera z zaburzeniami snu, co oznacza, że możliwe jest wczesne wykrywanie otępienia i podejmowaniu działań zapobiegawczych.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami