Liczba wyników: 892
Kanadyjscy uczeni odkryli, że miód może być pomocny w walce z zapaleniem zatok. Odkryli, że miód jest bardziej efektywny niż konwencjonalne leki w ich niszczeniu.
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Obecne zalecenia co do kawy dla ludzi w dobry zdrowiu mówią, że nie powinni przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, czyli około czterech filiżanek kawy. Taka ilość może sprzyjać zdrowiu, pomaga uchronić się przed udarem, chorobami serca, chorobą Parkinsona i cukrzycą etc. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ostatnią z wymienionych chorób - kawa może przedłużyć życie diabetyków, dokładniej rzecz ujmując, kobiet zmagających się z tą chorobą.
Zbadanie ilości i rodzaju bakterii jelitowych przed rozpoczęciem nowej diety może pomóc określić, czy dana dieta będzie skuteczna u danej osoby.
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Chrzan japoński, czyli wasabi, rośnie naturalnie w Japonii, ale i jest także uprawiany w Korei i na Tajwanie. Tradycyjnie korzeń chrzanu japońskiego jest wykorzystywany do wytwarzania ostrej przyprawy dodawanej do ryb, szczególnie do sushi. Wasabi może mieć też zastosowanie medyczne.
Lubczyk, łac. Levisticum officinale, był wykorzystywany w celach leczniczych już średniowieczu. Jest stosowany przy wzdęciach i zaparciach, do wywoływania pocenia, w leczeniu kolek. Poza tym może pomóc w walce z żółtaczką, kamieniami nerkowymi i zapaleniem oskrzeli. Roślina była też stosowana jako lek moczopędny.
Jeśli masz w planach radiologiczne badanie piersi, zrezygnuj z napojów z kofeiną, w przeciwnym razie wynik może być zaburzony.
Przyzwyczajeni do określonego sposobu jedzenia, niechętnie zmieniamy codzienny jadłospis. A gdy już podejmiemy decyzję o przejściu na dietę, nie tylko początki jej stosowania są trudne, ale i trzymanie się nowego sposobu odżywiania na dłużej. Warto przemyśleć kilka zmian, jakie chce się wprowadzić, a przede wszystkim zacząć myśleć o nowym menu jako o elemencie nowego stylu życia, a nie sytuacji przejściowej.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami