Liczba wyników: 488
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
Zażywane codziennie niskie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą pomóc uchronić się przed rakiem piersi.
Zespół uczonych z Izraela odkrył białko, które może być przełomem w leczeniu nowotworów. Badacze z Technion w Hajfie, w tym laureat Nobla w dziedzinie chemii Aaron Ciechanover oraz dr Yelena Kravtsova-Ivantsiv przeprowadzili badania dotyczące wpływu określonych białek na rozwój raka.
Badania wykazują, że picie kilku filiżanek kawy dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju stwardnienia rozsianego.
Obniżenie temperatury ciała może chronić mózg, a naukowcy szukają sposobu, aby wykorzystać ten fakt do leczenia takich zaburzeń, jak choroba Alzheimera.
Zadbaj o stawy już teraz, bo z każdym kolejnym rokiem mogą ulegać osłabieniu i sprawiać ból oraz kłopoty z mobilnością.
W niższych temperaturach układ odpornościowy odpowiada na atak wirusów mniej skutecznie.
Wystarczy standardowo jadać w ciągu dnia i robić dwunastogodzinną przerwę miedzy ostatnim posiłkiem danego dnia i pierwszym następnego, a można liczyć na zachowanie dotychczasowej wagi.
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcą stracić na wadze - tak powszechny produkt naszej diety, jak ziemniaki, mogą w tym istotnie pomóc.