Liczba wyników: 1443
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Choroba z ciałami Lewy'ego jest drugą, po chorobie Alzheimera, najczęstszą dolegliwością zwyrodnieniową mózgu.
Lęk oznacza zwiększone tempo rozwoju od łagodnego upośledzenia funkcji poznawczych do choroby Alzheimera.
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera przez osoby starsze.
Uczeni z University of Texas w Southwestern odkryli związek, który wspomaga tworzenie się w mózgu starszych gryzoni nowych neuronów. Wyniki testów są bardzo obiecujące dla badań nad chorobą Alzheimera oraz związanym z wiekiem osłabieniem funkcji poznawczych.
Słaba wydajność fizyczna organizmu może powodować zwiększenie niebezpieczeństwa wystąpienia demencji i choroby Alzheimera. Źródła naukowe podkreślają, że związane z wiekiem obniżanie się sprawności fizycznej i kognitywnych funkcji naszego mózgu (myślenie, uczenie się ipamięć) jest częstym rezultatem wielu chorób.
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami