Liczba wyników: 3293
Starsi ludzie, którzy regularnie przekraczają w swojej diecie zalecaną ilości kalorii, mogą być bardziej narażeni na utratę pamięci i łagodne zaburzenia poznawcze niż osoby spożywające mniej kaloryczną żywność.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w codziennej diecie powinno się znaleźć około 20–40 g błonnika, tymczasem Polacy rzadko spożywają go w takiej ilości. Zupy warzywne mogą być dobrym źródłem tego cennego składnika. Jesień to doskonały czas, by odkryć różne odsłony zupy warzywnej i włączyć ją do codziennego menu.
Niewielkie zmiany w codziennej diecie sprawią, że o wiele łatwiej odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zamień niektóre produkty na takie, które równie dobrze smakują, a pomogą zrzucić nadmiar kilogramów.
Da się schudnąć dzięki jedzeniu zdrowej żywność i zmniejszeniu ilości cukrów w diecie. Uprawianie sportu nie przyniesie takich efektów, mówią niektórzy dietetycy.
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Ładną sylwetkę można osiągnąć jedynie dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom. Jednakże pewne nawyki niweczą podejmowane wysiłki. Warto wiedzieć, co robimy „nie tak", by nasze starania przynosiły oczekiwane skutki.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Statystyki mówią, że u jednego na sześciu Amerykanów, w pierwszym rzędzie seniorów ze średnią wieku 70 lat zostanie zdiagnozowany rak prostaty. Szansa na wyleczenie może znajdować się w diecie roślinnej. Przeprowadzono badania, z których wynika, że zmiana diety na roślinną poparta kuracją antystresową wydaje się być efektowna w spowolnieniu lub zatrzymaniu rozwoju raka prostaty.