Liczba wyników: 1465
Badacze Uniwersytetu Medycznego w Shilong w Chinach sprawdzili, jak kwercetyna, która naturalnie znajduje się w wielu warzywach i owocach, wpływa na zdrowie i odkryli się, że może obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Nadmiar alkoholu i niewłaściwa dieta są poważnym zagrożeniem dla wątroby. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie trudny dla zdrowia tego organu.
Leki powszechnie stosowane w walce z takimi dolegliwościmi, jak nadciśnienie, mogą przynieść znaczące korzyści osobom z poważnymi chorobami psychicznymi, w tym pacjentom ze schizofrenią i chorobą afektywną dwubiegunową.
Trudno jest nie folgować sobie dietetycznie w okresie świąteczno-noworocznym, wszak na niektóre potrawy i ciasta czeka się cały rok. Równocześnie jednak nikt przy tej okazji nie chce przytyć. Da się pogodzić te dwie tendencje? Okazuje się, że yerba mate i kawa mogą ograniczyć nagromadzanie się tłuszczu.
Udar to jedno z najgroźniejszych zdarzeń sercowo-nacyniowych: co roku dotyczy milionów ludzi na całym świecie i często kończy się śmiercią lub niepełnosprawnością. Teraz medycy zastanawiają się nad związkiem pomiędzy długością snu i ryzykiem udaru.
W ostatnich latach ze środowiska medycznego pojawiły się głosy, że statyny, leki powszechnie stosowane na obniżenie tzw. „złego choletserolu", mogą zaburzać pamięć. Nowe badania pokazują, że farmaceutyki nie osłabiają zdolności poznawczych.
Ścisła kontrola poziomu ciśnienia krwi ma istotne znaczenie dla dbania o stan zdrowia - może przedłużyć życie, mówią lekarze z Brigham & Women's Hospital w Bostonie.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.