Liczba wyników: 12904
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Uśmiechnij się! To sprawi, że wszyscy w danym pomieszczeniu lub w pobliżu poczują się lepiej, ponieważ świadomie lub nieświadomie uśmiechną się razem z Tobą.
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Współczucie pomaga nam rozumieć i wspomóc innych, gdy doświadczają trudności, okazuje się jednak, że niektórzy mogą aktywnie unikać odczuwania współczucia, jeśli mają wybór.
W ostatnich latach eksperci ds. zdrowia publicznego ostrzegają przed rosnącą „epidemią" samotności, wskaźniki tego doświadczenia podobno podwoiły się w ciągu ostatniego półwiecza. W nowym badaniu uczeni z University of California San Diego School of Medicine sprawdzili, w jakim wieku w największym stopniu ludziom doskwiera samotność.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Powszechnie stosowany pestycyd może być do pewnego stopnia odpowiedzialny za globalną „epidemię" otyłości, mówią uczeni z McMaster University.
Weterani wietnamscy, którzy doświadczyli zespołu stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder, PTSD), byli dwa razy bardziej narażeni na śmierć z powodu chorób serca niż żołnierze w stanie spoczynku bez PTSD.
Uczucie niepokoju może kierować naszą uwagę i pamięć na to, co nadprzyrodzone, np. bogów, mówią uczeni z University of Otago.