Liczba wyników: 7305
Na to pytanie chcieli odpowiedzieć uczeni ze Stanford University i sprawdzili, jakie efekty daje dieta w przypadku osób, które mogłyby mieć genetyczne tendencje do tycia.
Wśród wielu osób panuje przekonanie, że mróz zabija wirusy. Łagodne zimy to według nich powód licznych zachorowań na przeziębienie lub grypę. A jest wręcz odwrotnie! Wirusy preferują niższe temperatury – to właśnie wysokich nie lubią. Skąd się wziął ten mit? Jak chronić się przed wirusami? Jakie metody leczenia stosować?
Jakość twojego snu przekłada się nie tylko na poziom energii w kolejnym dniu - ma wpływ również na to, jak silny ogarnia cię lęk.
Regularne jedzenie ryb może mieć związek z niższym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego.
Eksperci z Yale Cancer Center mówią, że osoby z III stopniem raka jelit, które regularnie jedzą orzechy, rzadziej doświadczają nawrotu choroby niż pozostałe osoby.
Depresja skutkuje nie tylko osłabieniem samopoczucia, lękiem, czy utratą chęci do życia, może fizycznie uszkadzać mózg, co z kolei przekłada się na problemy poznawcze.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Mówi się, że mądrość przychodzi z wiekiem. I pewnie słusznie, bo wymaga nie tylko wiedzy, ale i doświadczenia. Prawdą jest jednak również, że wraz z upływem czasu pewnemu osłabieniu mogą ulec nasze zdolności poznawcze. Winne jest temu samo starzenie się, ale nie tylko. Sami też często nie pomagamy sobie w zachowaniu pełnej sprawności poznawczej. Sprawdź, jakie zachowania i nastawienie sprzyjają problemom kognitywnym.
„Five o’ clock”, czyli godzina 17.00, to według Brytyjczyków najlepszy moment na chwilę przerwy z lekką przekąską i filiżanką herbaty. Wiecie skąd się wzięła tradycja spożywania takiego podwieczorku?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami