Liczba wyników: 5047
20 marca już po raz ósmy obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów jest „Smile for life” – idea, której misją jest szerzenie świadomości dotyczącej wpływu zdrowia jamy ustnej na zdrowie całego organizmu.
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Jean Vanier, który w 1964 roku założył pierwszą wspólnotę L'Arche dla osób z niepełnosprawnością intelektualną i bez niej, został uhonorowany Nagrodą Templetona, o wartości 1,7 miliona dolarów.
W ostatnich latach aż czterokrotnie wzrosła liczba kobiet, które po 40. roku życia podejmują decyzję o posiadaniu potomstwa. Panie w średnim i starszym wieku, choć są świadome zagrożeń i niebezpieczeństw związanych z późnym macierzyństwem, decydują się na ciążę. O czym trzeba pamiętać oczekując dziecka w dojrzałym wieku?
Nowe szwedzkie badania potwierdzają: zdrowa dieta, aktywność fizyczna i ćwiczenia umysłowe mogą pomóc powstrzymać osłabienie mentalne u ludzi starszych, które sprzyja ryzyku demencji.
Zakrzepica żył głębokich to poważna choroba, która dotyka średnio jednej-dwóch osób na tysiąc. Chociaż ryzyko jej wystąpienia rośnie z wiekiem, to coraz częściej zmagają się z nią również ludzie młodzi. Nieleczona i zbyt późno wykryta może spowodować śmiertelnie niebezpieczną zatorowość płucną. Warto więc dowiedzieć się o niej czegoś więcej i poznać objawy, które powinny nas zaalarmować.
Według GUS w ubiegłym roku lekarza odwiedziło 60 procent Polaków – głównie z powodu urazów lub wypadków, a nie po to, aby wykonać badania okresowe. Mimo przysłowiowej już niechęci mężczyzn do wizyt w gabinecie lekarskim, warto postawić na profilaktykę i w porę udać się do przychodni, zamiast później się leczyć – zaznaczają lekarze.
Chociaż 73 procent Polaków przyznaje, że spośród wszystkich zmysłów najbardziej obawia się utraty wzroku, to aż 84 procent nigdy nie badała wzroku w kierunku jaskry, która jest najczęstszą przyczyną nieodwracalnej utraty wzroku na całym świecie.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.