Liczba wyników: 4908
Jak wynika z amerykańskiego rocznego raportu, w 2010 roku choroba Alzheimera spowodowała śmierć znacznie większej ilości osób niż się spodziewano. Demencja może być nawet trzecią najczęstszą przyczyną śmierci w USA.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Otyłość kiedyś była traktowana wyłącznie jako problem estetyczny. Dziś już wiemy, że jest to poważna choroba, która w dodatku może prowadzić do innych dolegliwości. Cukrzyca, problemy z kręgosłupem i stawami, osteoporoza, kłopoty z układem krążenia i sercem, zwiększone ryzyko zawału serca - to tylko część chorób powiązanych z otyłością.
Jak pokazują statystyki, coraz więcej Polek i Polaków choruje na niewydolność żył powierzchownych. Współczesna medycyna dysponuje jednak skutecznymi metodami leczenia żylaków. Również takimi, które nie wymagają hospitalizacji i umożliwiają szybki powrót do aktywności niemal od razu po zabiegu.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
W ostatnich latach powstaje w Polsce coraz więcej gabinetów medycyny estetycznej. Przybyw też pacjentów, którzy coraz chętniej się decydują na zabiegi tego typu. Oferta medycyny estetycznej jest szeroka, metody znacznie skuteczniejsze niż w przypadku zabiegów kosmetologicznych oraz nieporównywalnie mniej inwazyjne niż w chirurgii plastycznej. To jednak nie jedyne czynniki decydujące o rosnącej popularności tej gałęzi medycyny.
Chipsy, dania z fast foodów, batoniki - aż trzech na czterech Polaków regularnie podjada niezdrowe przekąski. Mimo, że blisko połowa z nas (45 proc.) ma wyrzuty sumienia, a co czwarty Polak chowa się przed bliskimi i przyjaciółmi podjadając tuczące smakołyki, nie mamy na tyle silnej woli, by zmienić te przyzwyczajenia.
Coraz więcej z nas boryka się z chorobami dietozależnymi. Ich pojawienie się warunkowane jest najczęściej szybkim tempem życia, jedzeniem w pośpiechu i nieodpowiednim jadłospisem. To co jemy w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak zatem zapobiegać chorobom dietozależnymi?
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia