Liczba wyników: 13644
Aktywność fizyczna dobrze wpływa na mózg, m. in. wspiera jego zdolność do zmian i adaptacji.
Jeśli chodzi o ból, dwie konkurujące ze sobą szkoły mówią, że jest on albo „całkowicie w twojej głowie", albo „całkowicie w twoim ciele". Nowe badanie przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Oksfordzkiego wskazuje, że w istocie ból jest połączeniem tych dwóch.
Godziny pracy odbiegające od naturalnego zegara biologicznego danej osoby przekładają się na wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Nasz nastrój może oddziaływać na to, jak chodzimy - jesteśmy zgarbieni, gdy odczuwamy smutek i niemal podskakujemy, kiedy jesteśmy szczęśliwi. Okazuje się, że działa to również w drugą stronę - skłanianie ludzi do naśladowania radosnego lub smutnego sposobu chodzenia wpływa na ich nastrój.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Ludzie używający kosmetyków kupują te produkty głownie ze względów emocjonalnych. Zakup jakiegoś kremu czy balsamu zwyczajnie polepsza nam nastrój.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.