Liczba wyników: 12011
Według badań lek, który przyspiesza usuwanie resztek z komórek odpornościowych, może zwiększyć ochronne działanie szczepionek u osób starszych.
Wielu ludzi poczucie szczęścia kojarzy z luksusowymi wakacjami, dobrym filmem, czy smaczną kolacją w restauracji, co jest krótkotrwałe. Uczeni sprawdzili, czy można coś zrobić, aby przedłużyć to poczucie?
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Badanie z udziałem niemal 1,5 ludzi pokazuje, że osoby o dobrym zdrowiu układu sercowo-naczyniowego w wieku średnim, miały niższe ryzyko demencji w późniejszym życiu, mówią uczeni z Karolinska Institutet w Sztokholmie.
Depresja to choroba psychiczna, któr dotyka ponad 264 milionów ludzi w każdym wieku na całym świecie. Zrozumienie jej mechanizmów pozwoli opracować skuteczne strategie lecznicze. W nowych testach pokazano, że brak równowagi w środowisku bakterii jelitowych może powodować zmniejszenie ilości niektórych metabolitów, wywołując zachowania podobne do tych charaterystycznych dla depresji.
Stres ma nie tylko negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym choroby serca i Alzheimera, jak również wiąże się z przedwczesną śmiercią.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Nowe badanie przeprowadzone na Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny ma związek ze zwiększonym ryzykiem demencji.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.