Liczba wyników: 12904
Wszyscy już wiedzą, że otyłość wiąże się z rozwojem wielu chorób, m. in. chorób serca, i cukrzycy. Teraz, w badaniach na myszach, odkryto że dieta wysokotłuszczowa lub genetycznie wywołana otyłość mogą wpływać na przerzedzenie i utratę włosów.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
U niektórych ludzi wraz z wiekiem rozwijają się zaburzenia poznawcze. Aby zrekompensować to osłabienie, potrzebna jest pewna rezerwa poznawcza mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu w Santiago de Compostela sprawdzili, jakie czynniki mogą pomóc w poprawie możliwości poznawczych i odkryli, że jednym z nich jest bogaty zasób słownictwa.
Popularna klasa leków przeciwcukrzycowych zwana agonistami GLP-1R może chronić diabetyków przed jaskrą.
Drzemka w ciągu dnia raz lub dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Pewne zmiany w diecie mogą pomóc osobom z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi lepiej zarządzać swoim zdrowiem. Jak się okazuje, określony poziom niektórych kwasów pomaga pacjentom w ograniczeniu zmienności nastroju.
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Im bardziej zaznaczają się zmarszczki na skórze kobiety w ciągu pierwszych kilku lat menopauzy, tym mniejsza jest gęstość jej kości.
Insulina to kluczowy hormon w metabolizmie energetycznym i regulacji poziomu cukru we krwi. Jej prawidłowe funkcjonowanie w organizmie może być zaburzone m.in. nadwagą, prowadzącą do mniejszej wrażliwości na insulinę i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak odkryli fińscy medycy, częstsze przyjmowanie pozycji stojącej wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę. Wydłużenie dziennego czasu stania może więc pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.