Liczba wyników: 14341
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Kobiety, które przytulały się do swojego partnera przed przeżyciem stresującego doświadczenia, cechowały się słabszą reakcję na stres biologiczny - na co wskazuje poziom hormonu stresu, tj. kortyzolu w ślinie - w porównaniu z pozostałymi paniami biorącymi udział w podobnym eksperymencie.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Uśmiechnij się, to sprawia, że wszyscy w pomieszczeniu czują się lepiej, ponieważ świadomie lub nieświadomie uśmiechają się razem z tobą. Instynkt naśladowania mimiki twarzy pozwala nam wczuwać się w uczucia innych ludzi, a także ich doświadczać. Jeśli nie potrafimy odzwierciedlać wyrazu twarzy innej osoby, ogranicza to naszą zdolność do czytania i właściwego reagowania na jej mimikę.
Tryptany, powszechnie przepisywana grupa leków na migrenę, mogą być także przydatne w leczeniu otyłości. W testach na otyłych myszach codzienna dawka tryptanu powodowała, że zwierzęta jadły mniej i traciły na wadze.
Dla osób, które odziedziczyły geny zwiększające ryzyko otyłości, istnieje nadzieja na zachowanie zdrowszej wagi. W Tajwanie odkryto, że określone formy ćwiczeń są szczególnie skuteczne w zwalczaniu genetycznych uwarunkowań sprzyjających otyłości.
Ludzie, których nie dotyczą takie czynniki ryzyka demencji, jak: palenie papierosów, cukrzyca lub zaburzenia słuchu, mają podobny stan zdrowia mózgu jak osoby młodsze od nich o 10 do 20 lat. Badanie wykazało, że pojedynczy czynnik ryzyka otępienia może osłabić funkcje poznawcze o równowartość do trzech lat starzenia się.
Osoby starsze z nieleczonymi chorobami wzroku mogą być narażone na zwiększone ryzyko demencji.
Zidentyfikowano cząsteczkę we krwi, która jest wytwarzana podczas ćwiczeń i może skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia oraz otyłość u myszy.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.